Menu

Wat doet probiotica voor je hond?

Als hondeneigenaar wil je natuurlijk het beste voor de gezondheid van je trouwe viervoeter. Naast een uitgebalanceerd dieet, voldoende beweging en regelmatige bezoekjes aan de dierenarts, zijn er ook nog andere manieren om de gezondheid van je hond te ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld probiotica overwegen.

Wat is probiotica?

Er leven ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën in het lichaam van de hond. Dit geheel wordt de darmflora genoemd. De darmflora zorgt dat voedsel verteerd wordt en dat schadelijke stoffen eruit gefilterd worden. Probiotica zijn de ‘goede’ bacteriën, die leven in de darmen. Als ‘goede’ bacteriën ondersteunen ze het lichaam, en spelen ze een belangrijke rol in een goede spijsvertering en het immuunsysteem. Wanneer een hond gezond is, is de darmflora in evenwicht. Je hond wordt ziek als er de darmflora verstoord is, en er dus meer slechte bacteriën dan goede bacteriën aanwezig zijn.

Verstoorde darmflora

Wanneer de darmflora verstoord is, kan je hond darmklachten krijgen zoals diarree, winderigheid of een verminderde eetlust. Er kunnen zelfs chronische ontstekingen ontstaan. Het lichaam van je hond probeert namelijk het overschot aan slechte bacteriën op te ruimen door de darmen van de hond te legen. Genoeg probiotica is dus ontzettend belangrijk! Door probiotica als voedingssupplement te geven kan het aantal goede bacteriën weer groeien, waardoor de darmflora weer in balans raakt.

Wanneer probiotica geven?

Het is ten eerste erg belangrijk dat je hond de juiste dagelijkse voeding krijgt. Slechte voeding kan namelijk een verstoorde darmflora veroorzaken. Maar ook mét de juiste voeding kan het nodig zijn om probiotica als voedingssupplement te geven. Bijvoorbeeld na ziekte, of een antibioticakuur of wormenkuur is de gezondheid van je hond verminderd en kan probiotica helpen om aan te sterken. Daarnaast kan probiotica de algehele gezondheid van je hond ondersteunen wanneer deze last heeft van stress, bijvoorbeeld door een verhuizing. Tenslotte kan probiotica ook preventief gegeven worden.

Het is belangrijk om te onthouden dat probiotica geen vervanging is van medische zorg. Mocht je het idee hebben dat je hond ernstige gezondheidsproblemen heeft, moet er een dierenarts ingeschakeld worden. Desalniettemin kan probiotica dus wel een ondersteuning zijn voor de gezondheid van je hond, waardoor je weer een vrolijke viervoeter hebt waar je mee op pad kan. Het kan dus de moeite waard zijn om probiotica voor je hond uit te proberen!